Икономиката компенсира ниската цена на тока за населението и това пази

...
Икономиката компенсира ниската цена на тока за населението и това пази
Коментари Харесай

Бизнесмен: Очаква ни тежка Жан-Виденова зима

 " Икономиката компенсира ниската цена на тока за населението и това пази обществения мир. Населението заплаща 119 лева, а цялата стопанска система – 320 лева ". Това сподели в ефира на " Здравей, България " Красимир Дачев – предприемач и заместник-председател на Българската комерсиална промишлена палата.

" Нещата се по-страшни, в сравнение с си ги представяте, тъй като не ги усещате, с помощта на един човек. Той пази обществения мир сега – това е Иван Иванов, ръководителят на КЕВР ", добави той.

Според него бизнесът е почнал да се декапитализира при започване на Коронавирус рецесията. През четирите летни месеци е имало взрив, когато хората започнали да пътуват. Тогава стопанската система е тръгнала да пораства, само че в този момент назад се свива.

" Три пъти повече плащаме за газ. Ние се борихме с " Газпром " да минем на пазарни равнища, а не на дълготрайни задължения, по една формула, обвързвана с нефта. И се преборихме да купуваме на пазарни равнища. Ако плащахме по остарялата методика с Русия, щяхме да плащаме 3 пъти по-ниско и газта ", счита Дачев.

Той предвижда, че до края на годината токът ще доближи цена от 500 лева, което неизбежно ще докара до растеж на цените за потребителите. Според него декапитализираните предприятия, които нямат пари за вложения, ще почнат краткотрайно да стопират.

" Очаква ни тежка зима, като тази през 1997 година по време на Жан Виденов. Няма да има банкрути на банки, те са цялостни с пари, само че ще спрат предприятията да работят. Тази лавина доста мъчно ще се спре, само че политиците не схващат, че в случай че не подкрепят стопанската система, няма по какъв начин да оказват помощ на хората ". 

" Но за разлика от лятото и предходната рецесия, когато стопанската система вървеше, без значение от пандемията – внасяха се вноски, зареждаха се пари, в този момент хората ще излязат. Зареждането на бюджета с пари ще спре. То е комплекс от действия. Ето, да вземем за пример, Планът за възобновяване, който към момента не е импортиран, само че е заложен в бюджета ", сподели още предприемачът.

Дачев е на мнение, че напоследък политиците се движат по популистка повърхност и никой  не се занимава със значителните неща.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР